Νέο κύκλο μαθημάτων εγκαινιάζει η Σχολή Αρτοποιίας Κρήτης των Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου παρέχοντας σύγχρονες θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αρτοποιού ή να ενισχύσουν την επαγγελματική τους εμπειρία.
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 4 μήνες κατά τους οποίους οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν στην τέχνη της αρτοποίησης.
Στην πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα της Σχολής οι συμμετέχοντες των ολιγομελών τμημάτων θα μάθουν νέες τεχνικές και μεθόδους αρτοποίησης με άμεση πρακτική εξάσκηση (hands-on) προετοιμασίας, ζυμώματος και ψησίματος και διακόσμησης ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν γνώσεις οικονομικής διαχείρισης και κοστολόγησης, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, συστημάτων HACCP/ISO, Κρητικής Γαστρονομίας κ.λπ.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων του κλάδου σε συνέχεια των προγραμμάτων γερμανικής αρτοποιίας και γαλλικής ζαχαροπλαστικής που υλοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια.
Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα εφόδια νέοι που επιδιώκουν επαγγελματική εξέλιξη στην τέχνη της Αρτοποιίας και να λάβουν επιπλέον κατάρτιση όσοι εργάζονται ήδη στον συγκεκριμένο κλάδο, μέσα από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα ώστε να αποκτήσουν ουσιώδεις γνώσεις που θα βοηθήσουν την επιχείρησή τους.
Εκπαιδευτικές ενότητες:
- Αρτοποιία (θεωρία και πρακτική)
- Συνεχής πρακτική αρτοποίηση με άμεση (hands on) συμμετοχή των καταρτιζόμενων στη διαδικασία
- Η Ελληνική νομοθεσία άρτου.
- Σύστημα αποθήκευσης πρώτων υλών και μηχανήματα αρτοποιίας.
- Το αλεύρι, η μαγιά, το αλάτι, το νερό, οι γλυκαντικές ύλες και οι λιπαρές ουσίες.
- Η χρήση των γαλακτοκομικών και των ξηρών καρπών στην αρτοποίηση.
- Οι διογκωτικές ουσίες: Προζύμια
- Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, HACCP/ISO
- Πίτσα και σνάκς
- Ζαχαροπλαστική
- Κοστολόγηση και προϋπολογισμοί
- Ψωμιά εστιατορίου και διακόσμηση
- Κρητική γαστρονομία, Κρητική διατροφή και ψωμί σε σχέση με τα τοπικά έθιμα και παραδόσεις
Συνολική διάρκεια προγράμματος: 180 διδακτικές ώρες
Έναρξη: Από Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024 έως Παρασκευή 6 Μαρτίου 2025.
Θεωρία (εξ αποστάσεως): Κάθε Δευτέρα 18:00-21:15 από 04/11/24 έως 24/02/25
Πρακτική (σε εργαστήριο): Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 18.00-21.15 από 07/11/2024 έως 06/03/25
Δίδακτρα: 950 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής 400 ευρώ και αποπληρωμής του υπόλοιπου σε 2 δόσεις των 275 ευρώ μέχρι και τις 01/03/2024.
Βασικοί Εισηγητές:
Νικόλαος Κριτσωτάκης, Bakery Chef (πρακτική). Ο κος Κριτσωτάκης εξασκεί την τέχνη του αρτοποιού εδώ και 23 χρόνια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος παραγωγής στις εταιρίες Τσατσάκης, Επιούσιος, Μαγαράκης και Δαμιανάκης ενώ μεταγενέστερα διετέλεσε τεχνικός Αρτοποιίας στις εταιρίες πρώτων υλών Bacaldrin, Ledra και Olympic Foods για όλη την Ελλάδα. Σήμερα εργάζεται ώς RnD Manager στις εταιρείες Βενέτη (Αθήνα), Εστία (Θεσσαλονίκη), και είναι υπεύθυνος Αρτοποιίας στο ξενοδοχείο Kapsaliana village hotel με απόλυτα παραδοσιακή αρτοποίηση. Τέλος διεκπεραιώνει σεμινάρια Αρτοποιίας σε πρόγραμμα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Διαμαντής Παπαπαναγής, Τεχνολόγος Τροφίμων, R&D ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ (θεωρία). Ο κος Παπαπαναγής ασχολείται με την τεχνολογία των τροφίμων για πάνω από 30 χρόνια. Κατέχει 24 χρόνια εξειδίκευση στα άλευρα, με ανάλογη εμπειρία στην εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη B2B. Είναι υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης νέων και καινοτόμων προϊόντων στη βιομηχανία «ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.», αρμόδιος για την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση B2B σε Ελλάδα και Ευρώπη, αρθρογράφος σε κλαδικά και επιστημονικά περιοδικά, καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων σε ΙΙΕΚ και επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης στον ΕΦΕΤ ως εκπαιδευτής και αξιολογητής σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επαγγελματιών στο χώρο των τροφίμων, καθώς και στον τομέα των επιθεωρήσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΑΘΗΝΑ 2004» και στη βιομηχανία τροφίμων.
Καλεσμένοι εισηγητές:
Κρητική Γαστρονομία
Νίκος Χατζηανέστης (Certified Executive Chef), Ο Νίκος Χατζηανέστης έχει για χρόνια εργαστεί ως Executive Chef σε πολύ γνωστές επιχειρήσεις επισιτισμού της Κρήτης αλλά και ξενοδοχεία 5 αστέρων. Είναι κάτοχος διπλωμάτων κοστολόγησης, εξυπηρέτησης πελατών, οινογνωσίας, κρεοκοπτικής και εχει εξειδίκευση στη γνωση των τυριών. Επίσης, έχει υλοποιήσει πλήθος ομιλιών που αφορούν τη διατροφική αγωγή σε σχολεία και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Κίνητρα Καριέρας και επιτυχίας
Ζαχαροπλαστική
Κώστας Κουμάκης (Ζαχαροπλάστης), Ο Κώστας Κουμάκης δημιούργησε το πρώτο Zαχαροπλαστείο Κουμάκης από την αγάπη χρόνων που ο ίδιος είχε για τη ζαχαροπλαστική. Με εφόδιο την εμπειρία και τις γνώσεις του, ο Κώστας Κουμάκης από την πρώτη στιγμή, άρχισε να προσφέρει γλυκίσματα, έχοντας ως όραμα τη διαρκή αναζήτηση συνταγών και γεύσεων. Η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας, αλλά και η ανάγκη για βήματα προόδου, οδήγησαν τον Κώστα Κουμάκη στο να δημιουργήσει ένα δεύτερο εργαστήρι – ζαχαροπλαστείο στη λεωφόρου Ικάρου, στο Ηράκλειο Κρήτης. Από εκεί άρχισε μια διαρκής πορεία διακρίσεων και χρυσών βραβεύσεων σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, που έκαναν το όνομα “Κουμάκη” συνώνυμο της ποιότητας, της δημιουργικότητας και της λατρείας για τη ζαχαροπλαστική.
Ιταλική πίτσα και σνάκς
Giorgio Manganiello (Executive Pizza Chef), Ο Giorgio Manganiello είναι γεννημένος στο Αβελλίνο της Ιταλίας εργάζεται στον τομέα της εστίασης και της Ιταλικής κουζίνας από το 1986, είναι Executive Pizza Chef σε πληθώρα γνήσιων Ιταλικών εστιατορίων, πτυχιούχος πάνω στην Διοίκηση επιχειρήσεων εστίασης της σχολής Regione Del Veneto ενώ παράλληλα διατηρεί Σχολή Εκμάθησης Πίτσας και συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο πρωταθλητή πίτσας Enzo Prete πάνω στον τομέα της εκπαίδευσης.
Artisan Baker
Χάρης Παπαλίτσας (Artisan Baker), Ο Χάρης Παπαλίτσας έκανε τα πρώτα βήματα στον χώρο της αρτοποιίας από μικρή ηλικία στον ξυλόφουρνο της οικογένειάς του. Σπούδασε Αρτοποιία/Ζαχαροπλαστική, στο Ινστιτούτο "Le Gourmet" στον Βόλο από όπου και αποφοίτησε το 2013. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Διεθνή Σχολή Αρτοποιίας της Βαρκελώνης (Gremi de Flequers de Barcelona), στη Σχολής Αρτοποιών της Μαδρίτης (ASEMPAN), ενώ μαθήτευσε δίπλα σε διεθνούς φήμης αρτοποιούς. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει αναλάβει τεχνικές παρουσιάσεις και επιδείξεις μεγάλων εταιριών του κλάδου, σεμινάρια αρτοποίησης, ενώ διδάσκει Αρτοποιία στα ιδιωτικά ΙΕΚ «Δήμητρα». Επιπλέον ο κύριος Παπαλίτσας είναι ιδιοκτήτης της δικής του αλυσίδας αρτοποιείων. Στην αρτοποιία αυτό που ψάχνει είναι καινοτόμες τεχνικές και νέα υλικά, μένοντας ταυτόχρονα σταθερά κοντά στην παράδοση της τέχνης.
HACCP/ISO
Ιωάννης Παπαδημητρίου (Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων), Ο Γιάννης Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές: α) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, β) στη Διαχείριση Αποβλήτων. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει διατελέσει Διευθυντικό στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων. Έχει εργαστεί στο σχεδιασμό και εκτέλεση έργων πρασίνου μικρού και μεγάλου μεγέθους. Σήμερα εργάζεται ως συνεργάτης εξυγίανσης και ανάπτυξης επιχειρήσεων. Επίσης είναι επί σειρά ετών συνεργάτης του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τέλος, απασχολείται ως εκπαιδευτής ενηλίκων σε θέματα που αφορούν οργάνωση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και ασφάλεια τροφίμων.
Προϋπολογισμός, κοστολόγηση και γνώσεις οικονομικής διαχείρισης
Γρηγόρης Κοκολάκης (Οικονομολόγος), Ο Γρηγόρης Κοκολάκης είναι Οικονομολόγος με μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και κάτοχος αδείας Λογιστή - Φοροτεχνικού Α τάξης .Είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ με μεγάλη εκπαιδευτική εμπειρία . Ασκεί το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού, επί 25 έτη με ειδίκευση στους τομείς της οργάνωσης και παρακολούθησης των λογιστηρίων , του οικονομικού και στρατηγικού προγραμματισμού των επιχειρήσεων κ της διοίκησης οικονομικών πόρων.